Thursday, April 14, 2011

Bila Cinta Tidak Lagi Berbunga.........

Sesekali , mari kita tanya diri , bila kita membaca berita di akhbar seperti ini:

 * Gaduh, Cerai , Lenyek - Ibu beranak tujuh di langar suami
       
                                                  @

 * Suami Cekik Isteri tegur Jumpa Kekasih

                                                  @

* Suami Simbah Asid Ke Muka Isteri

                                                  @

* Isteri patah pinggang di belasah suami

Apa yang sebenarnya yang terjadi  ?

Bila cinta tidak lagi berbunga......
Kemanisan pun hilang entah ke mana
Yang tertinggal cuma duka dan lara
Mungkinkah sudah tertulis dalam suratan sedemikian rupa
atau kita yang tersilap merencana.....................?



Kata saya  :

Bila agama tidak lagi dipegang, nasihat tidak lagi dipandang, kemanusiaan
pun hilang, tiada lagi kasih sayang, yang ada hanyalah kebencian yang
terawang-awang, memenuhi hati insan-insan yang malang..........



Mari dengar apa kata pembaca semua.........?

32 comments:

Cikgu Sue [CS] said...

Sandaran cinta itu seharusnya kepada Pemilik dan Penguasa cinta..Allah s.w.t...sy pernah mendengar..
L - listen
O - overlook
V - voice out
E - effort

~PENCHENTA~ said...

Betul cakap CS.

Cintakan dia kerana Allah. Marahkan dia pun kerana Allah. Takkan jadi gitu. :(

Abd Razak said...

Assalamualaikum...

Islam menebarkan kasih sayang dan kedamaian dalam cinta pada sesama. Perkara yang bisa menguatkan keindahan cinta adalah TAQWA.

Cinta yang tidak didasari taqwa akan di hidab kelak kerana cinta tersebut lebih condong untuk hal-hal yang menimbulkan maksiat dan syahwat.

Anonymous said...

entah,
saya tak terkata apa-apa
saya belum berumahtangga

Ibnu Mutalib said...

Salam.

CS ni dah byk kene motivasi nih,.
Cikgu Norsha lagi banyak pengalaman kan!
kami org lelaki kene byk bersabar agaknya.

jasmin flower said...

betul lah...biarlah cinta kerana Allah....

Afida Anuar said...

Tak tau nak cakap apa,
Mesti mengucap panjang setiap kali berita menjelma,
Doa dalam hati mogakan tak jumpa,
Pasangan yang bisa buat hidup sengsara,


Cinta Allah perlu diutama,
InsyaAllah moga jodoh kekal bahagia hingga ke syurga sana;)

Norsha said...

Cikgu Sue,
wah, cantik betul huraian perkataan tu

Penchenta,
itulah masalahnya, ramai tk sedar hakikat cinta sebenar

Tn.Razak,
SubhanaAllah.... cinta & takwa, bagai hati dan jiwa, tak terlihat di mata namun sangat menyentuh rasa...

Norsha said...

Anon,
hahaha....tak perlu kata apa2

Izmer,
memanglah korang kaum lelaki kena byk sabar sbb suami adalah ketua keluarga, baik pemimpin, baiklah rakyatnya..........

Jasmin,
betul....Cinta itu milik Allah sebenarnya...

Afida,
memang, setiap kali tgk berita sebegitu, rasa ngeri sekali

moga2 fida ditemukan jodoh dengan jejaki yang membawa ke syurga....peewiit..!..:)

Norsha said...

Sambil balas komen ni, akak tgk Semanis Kurma d TV9, tajuknya "Cinta lama Kembali Semula"....dahsyatnya..!

Ni kata2 dari Alfarabi:
"Cinta nafsu adalah cinta yang diberikan Allah kepada haiwan...ha, dengar tu, adik2..."

Ni pula pantun dr Ustazah Bahyah & Suami;

"Isteri rajin jahit labuci
jahit pula bertingkat-tingkat
pastikan cinta anda cinta suci
barulah rumahtangga ada berkat"

fuad ansari said...
This comment has been removed by the author.
fuad ansari said...
This comment has been removed by the author.
fuad ansari said...
This comment has been removed by the author.
fuad ansari said...
This comment has been removed by the author.
fuad ansari said...
This comment has been removed by the author.
fuad ansari said...
This comment has been removed by the author.
fuad ansari said...
This comment has been removed by the author.
fuad ansari said...
This comment has been removed by the author.
Ibnu Mutalib said...

eh.
virus ke apa abg fuad,

fuad ansari said...
This comment has been removed by the author.
fuad ansari said...
This comment has been removed by the author.
fuad ansari said...
This comment has been removed by the author.
fuad ansari said...
This comment has been removed by the author.
fuad ansari said...
This comment has been removed by the author.
fuad ansari said...

Bila bercinta tak ingat Allah,
Larangan agama tak ambil kisah,
Asas perkahwinan jadi lemah,
Rumahtangga tiada barakah,
Juga hilang redha dan rahmah..

Kepada Allah aku berserah..
Agar diampunkan silap dan salah..
Matikan aku dengan kalimah..
Agar beroleh Husnul Khotimah..

ps:
Blog cikgu penuh hikmah..
Juga penuh ayat yg indah.. (",)

fuad ansari said...

Maaf cikgu.. maaf sangat2.. telah mencemarkan blog cikgu..

Server problem rasanya.. banyak 'gila' komen jadinya..

Orang gila pun x bagi komen byk ni.. (",)

Izmer:
Tu lah tu.. dah macam kena virus pulak gayanya.. Ada error on server.. then suddenly jadi macam ni..(",)

ukhti,mardhiah said...

excited nya org tu mengomen.hihi

Mard juga nak kan suami y tegas,tp bukan y panas baran.
iyalah, mard nak jaga lah hub dari sblum berkahwin. cuba lah sedaya upaya mana y mampu.

moga Allah pandang tu. Usahanya.
kdg2 rasa takut pula nk berkahwin,bila tgok, pengalaman org len,perkahwinan nampak indah hanya di permulaan.....kmudian, hanya perasaan negatif yang memenuhi ruang.y buatkn perkahwinan terus berdiri, ats alasan anak-anak.

Betapa mard x mahu khidupan perkahwinan y bgitu.sbb isteri nak melayan suami hingga ke syurga.

Maafkan mard dan semua Ya Allah.
humm.

Wafi said...

pendapat...

bila kahwin kerana dunia, nafsu, harta benda, kecantikan dan bukan kerana agama, memang perkara sebegini lah jadinya..

bak kata sorang pakcik, buat apa pun hanya untuk tunai perintah Allah..

kahwin pun untuk tunai perintah Allah, kerana Allah telah zahirkan nabi SAW berkahwin, mak kita kena ikut.. ikut cara nabi didik isteri, layan isteri dan tinggalkan isteri untuk agama.. insyaallah selamat..

Norsha said...

fuad,
wah kata2 fuad pun tk kurang indahnya. hehehe, takpe2, tak tercemarpun blog ni, bkn salah fuad pun, salah server tu lah kot....ada virus kena cari antivirus lah jwbnya

Norsha said...

mard,
jgn takut utk kawin hanya kerana melihat ujian yg ditempuh org lain...sesungguhnya perkahwinan itu menenangkan tetapi byk juga ujiannya ....nak ke syurga bkn senang mard, kena dgn susah & mujahadah


Wafi,

wah, nampaknya dah ada ciri-ciri suami mithali pada wafi ni...bolehlah kot nak cari calon tu

semut api said...

kontra...

Norsha said...

semut api,
kontra ? ........err, tak faham, apa yg kontra ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...