Saturday, October 8, 2011

maaf ya pak....

Pak menteri, terima kasih ya.....kerana hujung tahun ini simpanan saya akan sedikit bertambah
dari sebelumnya dan barangkali tahun depan gaji saya akan meningkat lebih banyak dari tahun
ini, juga harap-harap  jawatan saya bisa dinaikkan ke gred yang lebih tinggi.........(syukur,
Alhamdulillah.....) saya janji pak, saya akan kerja lebih baik, lebih bagus dari sebelumnya tapi
bukan kerana janji bapak itu.....tapi kerana memang dalam bekerja harus ada tanggungjawab,
ketekunan dan kesungguhan.  Bukankah Allah suka hamba-hambaNya yang melakukan sesuatu
dengan penuh kesungguhan. Seandainya bapak tidak memberipun saya akan tetap akan kerja
sepenuh hati, separuh mati....


Saya gembira sekali, bapak ingat pada kami......

Tapi pak, ada satu hal yang buat saya tidak gembira , maaf ya pak,  saya tidak mahu kerja
sampei usia saya 60. Saya baru berkira-kira mahu bersara awal sebelum berumur 58 tapi
bapak sudah wajibkan saya kerja lebih dari itu. Aduh.......gi mana ni? Sebentar tadi saya
mikirin gi mana saya bisa naik tangga tingkat 4 setiap hari pada usia sebegitu ? Atau apakah
kanta mata saya akan semakin tebal untuk melihat tulisan di papan putih, oh....mungkin saya
harus mengambil lebih  vitamin dan supplement mulai sekarang. Moga-moga suara saya masih
bisa jelas kedengaran di cuping telinga anak-anak murid saya yang sentiasa cergas dan bertenaga.

Tapi bapak ngak usah khuatir, sementara ini saya akan terus jalankan tugas saya sebaiknya.
Sedaya upaya saya akan membantu mereka anak-anak bangsa kita untuk menjadi manusia
yang berguna kepada agama, bangsa dan negara. Sebentar tadi juga, sebelum menulis surat
ini, saya sedang memerah otak merangka program-program akhir yang boleh saya lakukan
untuk mereka sebelum peperiksaan bermula 37 hari dari sekarang. Sementara punya
kesempatan ini, saya akan mencuba yang terbaik.

Pak, sebetulnya saya mahu istirehat lebih awal, sebelum angka 60 itu tiba. Orang lain
mungkin tidak apa-apa, tapi saya enggak mahu. Andai saya masih bisa hidup ketika itu, saya
mahu sama suami keliling kota, pusing dunia, sesekali bermain dengan cucu-cucu yang sedang
membesar. Saya kira, bukan lagi masa untuk saya terlalu mengejar dunia. Harap bapak
tidak salah faham sama saya. Itu saja.

Mohon permisi pak.




14 comments:

Afida Anuar said...

He he, Indonnya daerah mana ya pak?

gitu la kak norsha, kalau boleh fida mau pencen awal juga.....takmo la tunggu 60 tahun baru nak pencen.. ishh...

kalau ada rezeki...dapat anak tu terus nak pencen, takpun..dapat suami yang kata.."SAyang tak payah keje la".. mau bersorak gamaknya.. hihik

NaeBlog said...

Waduh.....

hebat sekali ibu ini!
haha...

Saya juga begitu bu
Ngak mahu mikirin kerja terus...

Haha... kak norsha ni...^^

mhafiz_ydin said...

Isi borang minta pencen awal..

IMANSHAH said...

option awal kalau dah cukup masa

CS said...

err...nak sain borng pencen awal skrg boleh?? hiiii~~~ mau keliling dunia``

~PENCHENTA~ said...
This comment has been removed by the author.
s a r said...

assalamualaikum kak, :)

erm, 60 sekadar duduk mengeluarkan arahan. maybe yes.

but pada mereka yang terpaksa mengerah tenaga bagai nak rak, not so ok. :)

macam mana pula pada mereka yang masih menganggur. haish!

abu zarim said...

sejak bile pndai ckap indon ni,,,:),,,boleh cari kan bibik sorg,,:),,,org bujang mcm sy ni selalu malas nk masak,,,:)

Norsha said...

fida,
bertuahnya....hehehe

naeblog,
haha....abis pakat berenti belaka

mhafiz_din,
nantilh bila sampai masa

imanshah,
gitulh cadangnya

CS,
buleh,buleh....:D

sar,
for some people maybe okay, tapi akak tak naklh keje sampai 60

abu zarim,
apa pulak cari bibik, cari isterilh, baru real...:)

sekamar rindu said...

salam..

terima kasih kerana perihatin..tapi ni bajet pilihanraya..

biasalah tu..apapun..sukaaa..la dapat bonus..

fuad ansari said...

ngak usah khuatirin.. bajet ini ditujukan khas untuk orang malaysia sahaja, buk.... (",)

suka tgk orang2 pencen yg semakin byk masa utk solat jemaah di masjid..

Norsha said...

sekamar rindu,
dpt bonus sapa tak suka....

Fuad,
tu lah, jeles tgk org byk masa utk perkara agama...

Bijen M. said...

Tunggulah enounsemen baru lagi tahun depan dan tahun-tahun berikutnya.

Norsha said...

bijen M,
harap2 thn depan dan tahun2 berikutnya, Pak menteri bg pelepasan utk org pompuan bersara awal...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...