Wednesday, September 7, 2011

Kisah facebook dan calon isteri.....

Kisah 1

Saya bertemu teman lama baru-baru ini. Kami berbual banyak perkara dan salah
satunya ialah tentang calon menantu. Oleh kerana dia kawen diusia muda dan
cepat pula dikurniakan cahaya mata maka anaknya kini telahpun berusia awal
20an. Baru saja bergelar hafiz dan sedang menyambung pengajian di Afrika
Selatan. Pakej yg lengkap nampaknya....! Kata teman saya itu dengan nada
gurauan ; antara syarat yg diberikan kepada anaknya untuk mencari calon isteri
nanti ialah siperempuan  itu tiada akaun facebook ! Saya tanya kenapa...?
Dia cuma ketawa....mesti ada sebabnya......tapi di zaman ini memiliki akaun
facebook seakan sudah menjadi seperti satu trend bukan saja kepada golongan
remaja tetapi juga kepada yg sudah bekerluarga dan warga pertengahan umur
barangkali. mungkin dia bergurau, mungkin juga dia benar-benar bermaksud
demikian..........

*****

Kisah 2

Beberapa bulan dulu saya duduk berbual dengan beberapa remaja lelaki (anak
murid saya sebenarnya) tentang hal-hal yang berlaku disekeliling mereka. Bila
dah berbual tu, biasalah macam-macam isu yang keluar, antaranya tentang calon
isteri. Salah seorang darinya yg masih belasan tahun berkata dengan tersenyum;


" Saya nanti nak cari calon isteri yg tak main facebook..."

"Kenapa?" tanya saya.

"kalau ada akaun facebook, belum kawin dia sudah curang dengan saya......dia
boleh sembang dgn sapa2 saja, add sapa-sapa yg nak jadi kawan dia, saya tak
suka cam tu...."

wah...! ada citarasa tersendiri. Emm.......bagus juga !

Suatu hari, dia bergurau dgn saya;

" Cikgu, kirim salam kat anak cikgu, boleh saya jadi menantu ? "

Sayapun menjawab dgn nada gurauan yg tegas;
"......dia tak layak utk awak, dia ada akaun facebook....!"

Ironisnya, remaja lelaki ini  bukanlah remaja kategori alim atau warak, cuma
remaja biasa yg sekali-kala nakal dan melanggar peraturan.

Emm ....dahlah bilangan lelaki berkualiti makin sikit, akan bertambah sukarlah
nampaknya untuk kaum hawa mencari calon suami andainya syarat diatas diguna
pakai oleh semua bakal mertua dan bakal suami.

Sebenarnyakan, tak salahpun ada facebook kalau pandai guna tapi kalau dah
24 jam mengadap facebook, apa ke jadahnya......? betultak ...?

20 comments:

Wanita Bertudung Hijau said...

sekadar berkongsi,
kawan sy tak nak bakal isteri dia ada akuan FB kerana dia bimbang dan khuatir melalui FB isterinya kelak akan dpt dosa free

sebagai cth, semasa sedang tidur pun si isteri tadi boleh dapat dosa free apabila ada orang lain menatap gambar yang tidak menutup aurat mengikut syariat yang telah ditetapkan, begitulah betapa serius hal ni tp dipandang remeh oleh kebanyakan orang lain kan

~PENCHENTA~ said...

Settle kak, saya takdak FB. Kah3.

Fb melalaikan. Buat semua orang dekat. Sedangkan hubungan seorang perempuan dan lelaki yang bukan mahram tak boleh sedekat itu.

Sebab tu saya deactivate. Jahil sangat dulu. :(

CS said...

hmmm pandai2 la...handle secara matang&waras apa pun teknologi di depan mata~...fb, blogging, twitter, formspring, ym, apa2 sajelah.. =)

*kawan kan boleh dpilih, jgn approve kalau berlawanan jantina; gmbar jg boleh dipilih, jgn sbrg upload~ ye dak k.norsha? hihihihi...

Ismi Ijmi said...

emmm, mmg FB melalaikan. agak tipu kalau kita berani ckp kita kuat untuk apa2 ujian. tambah2 gol remaja.
errr hari tu ada org bg syor saya kalau nak cr org rumah carikan yg tak bekerja,haih..

p/s: kalau ada blog plak?? :-)

NaeBlog said...

:-) macam terasa ja....

Walau jarang2 berfb... Saya ada fb...
Tapi betul fb melalaikan... Terima Kasih atas ingatan

fuad ansari said...

saya sekarang kurang melayari fb sbb tak ada byk masa utk melayari fb + blog.. so, sy pilih blog je lah.. ok x cikgu? (",)

izmer: dulu pernah gak dapat nasihat yg serupa..

wife sy mula2 dulu bekerja.. then setahun tak kerja sbb pregnant.. then sekarang kerja balik.. kesimpulan dari saya, tak kerja adalah lebih baik.. hehe..

Afida Anuar said...

Kak Norsha..Kak Norsha, fida takdak akaun facebook... cuma ada blog dan akaun twitter...bolehkah? errr;) he he

Bijen M. said...

Alamak.
Ambe ada akaun Fesbuk.
Hilang satu ciri menantu pilihan.
Ha ha ha ha.

RuMaH TuA said...

Tersenyum dengan pilihan orang lain...
Dia - yg x de fb...
Ismi Ijmi - yg xbkerja...
Saya - Yg xksh isteri bkrja...

(^___^)

abu zarim said...

ooo,,,,masing2 ada pilihan n ciri masing2,,,,,
sy lak?,,,
xthu lah,,,biar la Allah pilih utk sy sape pon,janji yg terbaik,,,:),,,

Abd Razak said...

Assalamualaikum...

Pastikan kita sentiasa patuh kepada suruhan Allah dan menjauhi larangan~Nya..

Belum pasti yang takder FB atau blog tu golongan yang taat...

ahLia teeeetttttt..... said...

ciri-ciri calon menantu pon termasuk gk eh xder fb? adeh la..

saya ader fb. tp kjp ader kjp xder.hee..

nak tgk gmbr kawan kwen. (ni alasan ke aper?)

tp mmg r pergaulan kt fb nie tak terbatas kn?

sy ngn student pon jadi cm kawan lak. adeh la..


nk cbe bertahan xder fb. GO!

Norsha said...

byk juga rupanya komen pasal facebook ni, sebenarnya bergantung kpd t/punya fb tu sendiri, kalo berfb utk niat baik, insyaAllah jadi baik. cthnya, sebagai medium dakwah @ perkongsian ilmu, tapi tk dinafikan fb mmg melalaikan sbb ramai yg bila berfb tak ingat dunia sbb tu kena pandai guna macam CS cakap tu, kalau gambar tk sesuai tk yah masukkan, pastikan gambar ikut syariat....bukan semua benda blh dikongsi atau ditulis di fb kerana kalau tersilap langkah blh mengundang fitnah....bgmnpun , saya setuju dgn saudara Razak, belum tentu lagi yg takde fb tu gol yg taat....

sekadar pendapat, Allahualam....

Norsha said...

WPH,
sbb itu jgn letak sebarangan gambar...

Penchenta,
lepas ni janganlah activekan pulak...

CS,
setuju....fb cuma alat, kita yg mengendalikannya....

Ismi,
kerja tak kerja tu no 2, yg penting beragama, berilmu dan taat kat suami....

Naeblog,
jgnlah terasa, tak tuju kat sapa2...

Norsha said...

fuad,
bloh anda antara yg selalu akak jengah,so, teruslah berblogging...

Fida,
selalu twitt dgn sapa hah? hihihi...

Bijen M,
hilang satu ciri, byk lagi ciri lain yg ada...

Rumah tua,
hidup mmg byk pilihan, moga bertemu pilihan hati yg dicari....

Norsha said...

abu zarim,
org baik, InsyaAllah jodohnya dgn org baik juga....


Abd Razak,
setuju....apa2 perkara bila ikut syariat, InsyaAllah selamat....

Norsha said...

abu zarim,
org baik, InsyaAllah jodohnya dgn org baik juga....


Abd Razak,
setuju....apa2 perkara bila ikut syariat, InsyaAllah selamat....

Norsha said...

ahlia teeeetttt,
alar...jgnlah risau pulak,jodoh pertemuan ditgn tuhan bukan fb jadi ukuran....

Afida Anuar said...

twitt dengan...errr...errrr... hehee..

takdak sapa2 pun kak, sapa la yang nak twitt dengan fida ni..heh~

NaeBlog said...

Salam...

kak Norsha... taklah... :-)
tapi, entri ni sesuai untuk ingatan diri saya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...